Mensen vragen me vaak wat coaching is. Het maakt niet uit wat ze zeggen, ik weet dat wat ik zeg duidelijk is. Ik besluit in alle eerlijkheid dat het moeilijk uit te leggen is, in sommige gevallen is het makkelijk. Ik vraag wat het doel is, jij kijkt naar mij en zegt hoe kan ik daar nu mogelijk coachen. Nu zoals ik al eerder zei, kunnen we deze vraag met één simpel woord beantwoorden. Ik zou willen toevoegen dat het doel specifiek moet zijn, een doel moet hebben, een begrip moet bereiken en dat is waar coaching specifiek wordt. Het doel is wat je maar wilt en daarom is het belangrijk om een coach te hebben, want dat doel zal worden opgebouwd uit de doelen, de middelen om dat te bereiken.

De coach coacht niet, hij doceert niet. Ik kan u zeker vertellen wat de coach doet, maar ik vertel het u niet. Er zijn vele invloeden die in het coachingsproces meespelen die ons vertellen wat de rol van de coach is. Een eenvoudig voorbeeld is dat de coach neutraal is en mij onderwijst over de dingen die ik moet ontdekken. Daarom kunnen er bepaalde implicaties zijn die alleen door coaching worden ontwikkeld. De begeleiding die ons wordt gegeven door het werk van andere consulenten, coaches en consulenten die aan de coaches zelf worden onderwezen, is ook belangrijk. Met mijn coach kan een reis van positieve ontdekking worden gemaakt. In elke sessie kan ik vragen wat de volgende stap is in het leren. Als ik problemen heb, wordt dat beantwoord met een actieplan. De wetenschap dat mijn coaching op lange termijn ten goede van mij is gebeurd, geeft een kracht om mij in mijn zoektocht te houden, te slagen met de levensstijlverandering tot het doel is bereikt.

Zoals ik al eerder zei, ik weet dat ik die vraag kan beantwoorden. Hoe zit het met jou? Hier is een eenvoudige manier om te definiëren wat coaching is. Je hebt een ervaring die je herinnert aan iets bijzonders, de sleutels tot een specifieke situatie of dit iets dat gedaan kan worden waar je eerder niet toe in staat was. Wanneer dit voorval zich voordoet, doe je een beroep op zelfhulp. Het probleem komt voort uit overmoed. Dit overkomt zowel professionele als particuliere personen. De gemeenschappelijke en grootste zorg is dat ieder mens een onvervulde verwachting, gedachte of een nieuw perspectief heeft. Het is geen gemakkelijke taak wanneer het doel is een gedrag te veranderen. Daarom heeft een goed opgeleide coach de nodige instrumenten om alle invalshoeken in het proces te kennen.

Hoe begin ik het proces? Ik stel voor dat je begint met het opschrijven van de doelen die niet gehaald zijn. Daarnaast is het opschrijven naast elk doel van het daadwerkelijk leven en handelen naar dit specifieke verlangen het proces van het stellen van geloofwaardigheid, het stellen van doelen, het bereiken van doelen, en het herkennen van positieve resultaten. Duidelijkheid is van groot belang om al het andere te begeleiden naar carrière- en persoonlijk succes. Ik raad aan om het schrijven naar een coach te sturen. Ik raad ook aan om een cliënt te hebben (persoonlijk of via de telefoon, maar het is effectiever om e-mail te gebruiken). Het coachingproces is zeer kort. Ik heb met cliënten gewerkt die in korte tijd buitengewone dingen voor zichzelf hebben gedaan en een getuigenis zijn van hun effectiviteit.

Om een belangrijk punt over coaching te benadrukken, zou ik dit willen toevoegen. Als het coachingproces is afgerond, is het actieplan klaar. Het duurt meestal 90 dagen om een verandering door te voeren. Dit is een goed moment om te evalueren wat er goed gaat. Het is ook een moment om te bekijken wat er nog ontbreekt in het actieplan. Het is dan gemakkelijker om je te richten op de doelen die goed zijn gesteld. Gewoonlijk is het heel natuurlijk om halverwege het jaar een evaluatie uit te voeren. Dit is een moment om de successen te vieren en door te gaan voor de verandering in de volgende 90 dagen.

We mogen het vorige punt niet vergeten, want coaching zal mij in alle aspecten van mijn leven ten goede komen.

Lees meer…

Gezinscoach

Burn-out Coach

gezinsondersteuning 

 

 

 

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.