Traumaprotocol

Velen van ons hebben wel eens in een situatie verkeerd waarin ze zich gevangen voelden. Misschien zat je gevangen in een bedreigende werkomgeving, of misschien raakte je gevangen nadat iemand anders controle over je leven had gekregen. Hoe dan ook, opgesloten zitten kan angstaanjagend en uiterst stressvol zijn. Je bent het immers niet gewend dat je je niet vrij kunt bewegen en geen tijd met anderen kunt doorbrengen. Gevangenheid kan vele vormen aannemen, maar er zijn enkele gemeenschappelijke thema's die in de meeste situaties voorkomen waardoor je je gevangen voelt. Dit zijn isolatie, wantrouwen, hulpeloosheid en twijfel over je toekomst. Als deze gevoelens ongecontroleerd blijven, kunnen ze leiden tot emotioneel leed en mentale uitputting, evenals depressie en angst. Om gezond en gelukkig te blijven als je je opgesloten voelt, is het van vitaal belang dat je weet hoe je moet reageren als je je in een noodsituatie bevindt terwijl je opgesloten bent, ofwel je hebt een traumaprotocol nodig.

Wat te doen als je vastzit…

Het eerste wat je moet doen als je het gevoel hebt vast te zitten is ontspannen en ademhalen. Stress en het gevoel vast te zitten zijn vaak het gevolg van de situatie waarin u zich bevindt, niet van de situatie zelf. Als u een stap terug doet en kalmeert, kunt u beter nadenken en uw opties beoordelen.Bedenk vervolgens wat u kunt doen om u meer in controle te voelen. Het eerste waar je aan moet denken is wat je wilt. Wat wil je echt? Wat heb je nodig? Als je die twee dingen helder voor ogen hebt, kun je je een stuk mondiger voelen.

Isolatie

Isolatie is vaak de kern van vastzitten. Je voelt je alleen en ver van hulp, steun en mensen die je vertrouwt. Als je vastzit in een isolement, zijn er een paar dingen die je kunt doen om jezelf wat beter te voelen. Ten eerste, pak je telefoon en praat met je vrienden of familie. Je kunt ook een brief of dagboekbericht aan jezelf schrijven. Probeer te schrijven over dingen die je leuk vindt aan jezelf of waar je goed in bent. Positieve dingen opschrijven helpt je te voelen dat je er nog bent, dat het nog goed met je gaat. Wat je ook kunt doen is een plan maken. Breng in kaart waar je de komende maanden wilt zijn en word creatief in hoe je daar wilt komen. Maak een plan over hoe je uit deze situatie wilt komen, en voer het uit.

Hulpeloosheid en twijfel

Vastzitten leidt er vaak toe dat je je hulpeloos en onzeker voelt over de toekomst. Een van de manieren waarop je dit gevoel van twijfel en onzekerheid kunt bestrijden is door te denken aan de goede dingen die in je leven zijn gebeurd. Schrijf een lijst op van die dingen, dingen waar je trots op bent. Als je eenmaal een lijst hebt, kun je die bij je houden als herinnering aan alles wat je hebt bereikt en wie je bent. Je kunt ook met iemand die je vertrouwt over je gevoelens praten. Een therapeut, vriend of ouder kan je helpen je gevoelens te verwerken en erachter te komen wat je werkelijk doormaakt. Praten met iemand anders kan je helpen de situatie te zien voor wat ze is, en niet voor wat je je voorstelt.

Conclusie

In de val zitten kan een angstaanjagende ervaring zijn die veel emotionele schade kan veroorzaken. De beste manier om deze gevoelens van isolatie, hulpeloosheid en twijfel te bestrijden is om jezelf uit je isolement te halen. Praat met iemand. Ga naar buiten en ontmoet nieuwe mensen. Maak nieuwe vrienden. Ga naar buiten en doe iets wat je nog niet eerder hebt gedaan. Als je iets nieuws doet, krijg je het gevoel dat je weer leeft en vergeet je je zorgen. Als je vastzit, is het beste wat je kunt doen uit je situatie stappen en iets doen wat je nog niet eerder hebt gedaan. Als je iets nieuws doet, vergeet je je zorgen en kom je emotioneel weer in balans. Gevangen situaties kun je het beste beheersen door in verbinding te blijven met je emoties en je te blijven richten op wat je wilt doen. Dit zal je helpen je emotionele balans te hervinden, en je helpen je wat mondiger te voelen.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.