Omgaan met stress Nijmegen

 

 

 

 

Word niet angstig. Angst is, zoals sommige psychologen zeggen, de spanning die gepaard gaat met bezorgdheid over een waargenomen bedreiging. Angst heeft een aantal positieve aspecten. Het is eigenlijk het leren herkennen van een mogelijk bedreigende situatie en het van tevoren plannen van je reactie. Net zoals je niet angstig wordt als een beangstigende situatie zich plotseling voordoet, zo reageer je ook niet met een defensieve stressreactie. Stress veroorzaakt een defensieve reactie, geen productieve. (Hier zijn enkele tips over hoe je stress kunt beheersen of overwinnen. Ze bieden je veel informatie die gratis is. Voeg aan deze tips de dingen toe die u hebt geleerd tijdens uw oefening in het concentreren op uw levensdoelen en zelfverbetering).

Bedenk dat angst en stress tevreden en aangenaam kunnen zijn. Een voorbeeld is een kind dat ’s avonds naar bed gaat en zich zorgen maakt over ruzie met de volwassenen. Ze weet dat ze overstuur zijn, maar ze heeft het gevoel dat ze een positief statement maakt dat ze niet getriggerd wordt door deakenergieën. Zelfs wanneer zij geconfronteerd wordt met de vijandigheid van de volwassenen, gaat zij met een glimlach en gevoel voor humor door met haar activiteiten. Met de weigering om te vechten, blijft ze leven in een dimensie die geen spanning kent.

De dagelijkse ontwikkelingen die zich in de omgeving voordoen, voeden onze overtuigingen. Het spel van het leven is onvoorspelbaar en soms opwindend. Maar in een chaotische wereld die gekenmerkt wordt door geweld en negatieve attitudes, leidt het vechten met andere mensen uiteindelijk tot meer spanning. De overtuiging dat sommige mensen, situaties of activiteiten slecht zijn, triggert een spanningsreactie tot vechten of vluchten. Volharden in een defensieve houding die je in je huidige positie houdt, houdt je niet alleen fysiek en emotioneel gebonden – het bestendigt het schuldige denken dat je ervaart als een gevolg van deze op verdediging gerichte overtuiging. Het resultaat is stress of angst. Dan verander je meestal van positie in een andere van dezelfde soort in een poging om dit soort onbewuste, “gezonde” spanning te verlichten. Door deze methode creëer je ook hechtere relaties, maar je lost niet de onderliggende spanning op die de stress heeft gecreëerd. Integendeel, u pakt alleen een symptoom aan.

De meeste mensen begrijpen het verband niet tussen hun zelfpraat, hun zenuwstelsel en hun lichamelijk welzijn. Misschien helpt het om enkele commentaren te lezen van lezers die zichzelf als “gestresst” hebben beschreven. Dit zijn mensen die meestal midden in een zeer stressvolle tijd zitten. Ze klagen dat mensen gemeen zijn, dat stressontslagen meer stress opleveren dan banen, en dat ze hun hand- en spandiensten niet lichter krijgen.

Wel, ze zijn niet kalm. De kern van het probleem ligt in de gewoonte van de automatische reactie, een reactie die zegt dat ik moet vechten of vluchten omdat deze persoon of situatie zeer gevaarlijk of levensbedreigend is. Deze automatische reactie, elke dag herhaaldelijk versterkt in de bevestiging van uw onderbewustzijn, helpt u in het geheel niet en is op zijn best tragisch. Deze reactie vernietigt de verbinding tussen lichaam en geest die u in staat stelt in harmonie met het levensritme te leven. Maar je ziet dit niet omdat je dit automatische patroon hebt aanvaard. Wanneer je je gestrest voelt, pas je je houding aan om de spanning tegen te houden. Dit is de affirmatie die je tegen jezelf herhaalt wanneer je de stijfheid van woede en/of angst voelt. Deze affirmatie werkt vanuit de oorspronkelijke veronderstelling dat er een bedreiging aanwezig is — zoals wanneer je werkgever je ontslaat. Of als je ouder wordt de bevestiging van je kinderen dat ze je geterroriseerd hebben, “-vult je hart met de angst voor Hen.

Veel mensen hebben gehoord dat de geest hen vertelde dat ze dom waren. Zij proberen het emotionele beeld uit hun geest te verdringen, maar dit is een vergeefse poging. We hebben de neiging om afweermechanismen te ontwikkelen. De emotie van de angst is zo bevredigend dat de voortdurende herinnering eraan een stroom van krachtige moleculen veroorzaakt die de gekristalliseerde bloedcellen doen vasthouden aan de fysiologische reactie op dergelijke emoties. De cellen, ook die welke informatie vasthouden en doorgeven aan het hart, worden dan aangetast. Deze cellen worden dan verhard. De zachte, flexibele cellen die nodig waren voor verdere expressie trekken zich nu terug in het bloed en worden stijf. Het is de Emotie die de vijand is en de bron van emotionele angst. Klinkt dat bekend?

lees meer:

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.